Kauneushoitola Beauty by Anni

Apua! Ripsiliima-allergia – Voinko enää koskaan ottaa ripsienpidennyksiä?

Ripsienpidennykset

Saan lähes kuukausittain viestejä asiakkailta, jotka ovat kiinnostuneita allergiavapaasta liimasta. Kenties sinäkin tulit lukemaan tätä postausta saadaksesi tietää, missä laitetaan ”allergiavapaita” tai ”allergisoimattomia” ripsiä.

Olen todella pahoillani, mutta joudun nyt tuottamaan sinulle pettymyksen: allergiavapaata ripsiliimaa ole olemassakaan. Ei ole eikä tule, valitettavasti. Yksi mahdollinen vaihtoehto kyllä on, ja siitä kerron myöhemmin tässä artikkelissa.

Tässä artikkelissa kerron rehellisesti ripsienpidennysliimojen riskeistä ja niille allergioistumisesta, eli jos aihe kiinnostaa sinua tai olet itse saanut allergiaa ripsiliimasta ja etsit aiheesta lisätietoa, olet oikeasa paikassa. 🙂 
 
Ennen kuin luet yhtään pidemmälle, suosittelen lämpimästi lukemaan edellisen samaa aihetta käsittelevän artikkelin, jossa kerron tarkasti, miksi ripsiliimat allergisoivat, miten liimoille herkistymistä voi välttää ja ovatko ripsienpidennykset ylipäätään turvalliset käyttää. Postauksen pääset lukemaan tästä.
 

Disclaimer

Allergia-asiat ja allergisoituminen ovat aina vakavasti otettavia asioita, ja en lähtökohtaisesti suosittele ketään ripsiliimoille kerran allergisoitunutta ottamaan ripsienpidennyksiä uudelleen. Tämän ja muiden ripsienpidennyksiä koskevien artikkeleideni tarkoitus on lisätä tietoa ripsienpidennyksistä ja niiden riskeistä, ja artikkelit luettuasi voit itse päättää, onko omalla kohdallasi järkevää ottaa pidennyksiä vai ei.
 
Asiakkaana sinun on aina oman terveytesi vuoksi erittäin tärkeää kertoa uudelle tekijälle, mikäli olet saanut joskus allergisia oireita ripsiliimoista.

Ovatko ripsienpidennykset vaaralliset?

Ripsienpidennykset ovat turvalliset käyttää, kunhan niiden tekijä osaa laittaa ne oikeaoppisesti ja kunhan asiakas noudattaa kotihoito-ohjeita kotona. Tarkoitan tällä sitä, että ripsiä ei ole esimerkiksi liimattu ihoon kiinni ja että ripsienlaittaja noudattaa muutenkin turvallisuutta laittaessaan pidennyksiä esimerkiksi huolehtimalla liiman oikeaoppisesta hävityksestä ja työskentelytilan tuulettamisesta.

Asiassa on kuitenkin yksi iso mutta ja se tulee tässä: Ripsiliima-allergian muodostuminen on ripsienpidennyksiä käytettäessä aina mahdollinen ja jokainen, joka käyttää ripsienpidennyksiä, ottaa tietoisen riskin niille allergisoitumiselle. Samalla tavalla kuin hiuksiaan värjäävä ottaa riskin allergisoitua joku päivä hiusväreille.

Nykymaailmassa altistumme kymmenille, jopa sadoille kemikaaleille normaalissa arjessamme ja tietysti ripsiliima on yksi kemikaali lisää kemikaalikuormaan ympärillämme. Ripsiliimat eivät täten ole riskittömiä saati luonnollisia/luonnonkosmetiikkaa (ripsiliimaa ei itse asiassa luokitella kosmetiikaksi lainkaan, vaikka sitä kauneuden edistämiseen käytetäänkin). Toisaalta täysin riskitöntä tai luonnollista ei ole moni muukaan aine, jolle altistumme päivittäin.

Omalla kohdallani kahdeksan ripsienpidennysurani aikana olen itse päässyt todistamaan alle viittä allergiatapausta jotka ovat johtuneet itse laittamistani ripsistä, eli allergiat eivät oman kokemukseni mukaan ole niin yleisiä kuin usein luullaan. Minulla on myös asiakkaita, jotka ovat ottaneet ripsiä kymmenen vuotta lähestulkoon ilman taukoja ja vaikka olen ripsienlaittajana hyvin tietoinen niihin liittyvistä riskeistä, uskallan silti levollisin mielin suositella ripsienpidennyksiä, kunhan ne on laitettu oikeaoppisesti ja mahdollisimman vähähöyryisellä liimalla.

Voivatko ripsienpidennykset allergisoida?

Ripsienpidennykset

Allergiositumisen riski on olemassa, kyllä. Juuri tämän seikan vuoksi en esimerkiksi tee ripsienpidennyksiä alle 18-vuotiaille lainkaan.

Allergiat ja allergisoituminen ovat monimutkaisia käsitteitä, ja hassua kyllä: lukuisista tutkimuksista huolimatta tiede ei vielä tiedä, miksi allergia ylipäätään muodostuu, mutta sen sijaan allergian syntytapa kyllä jo ymmärretään:

Allergia on immunologisen järjestelmän häiriö, jossa elimistö käynnistää immunologisen reaktion jollekin elimistön ulkopuoliselle mutta sinänsä vaarattomalle aineelle. (Lähde: Allergia- ja astmaliitto)

Eli keho reagoi johonkin sinänsä vaarattomaan aineeseen, eli allergeeniin, mutta allergisen reaktion syy on toistaiseksi vielä arvoitus. Miksi joku on allerginen mansikalle? Miksi pystyin lapsena syömään herneitä, mutta aikuisena saan niistä allergisen reaktion? Miksi yksi pähkinäallergikko ei voi syödä muruakaan pähkinää ilman oireiden puhkeamista, mutta toinen voi syödä vaikkapa yhden tai kaksi pähkinää päivässä ja saada vain lievät oireet?

Tällaisiin kysymyksiin tiede ei ole saanut vastauksia (vielä), mutta allergian muodostumista tutkitaan koko ajan.

Entä jos allergisoidun ripsiliimalle?

Ripsienpidennykset
Kuten edellä kerroin, ripsiliima-allergia on mielestäni harvinaisempaa kuin media antaa ymmärtää. Mutta riski on silti olemassa. Mitä siis tehdä, jos saa allergiaa ripsiliimoista?
 
Ripsiliima-allergia kehittyy yleensä näin:
 
Omaan kokemukseeni pohjautuen uskon, että on harvinaista että asiakas saa ripsienpidennysliimasta allergisia oireita jo ensimmäisestä ripsienlaittokerrasta (minun tietääkseni ripsienpidennysliima-allergioista ei ole olemassa tilastoja, mutta jos jollain on parempaa tietoa, niin kuulisin todella mielelläni). Totta kai on mahdollista saada allerginen reaktio jo ihkaensimmäisistä pidennyksistä, mutta itselläni ei tällaista asiakasta ole vielä koskaan tullut vastaan.
 

Yleisempää on se, että kemikaaleille herkkä asiakas käyttää ripsienpidennyksiä jonkin aikaa (jopa vuosia!) ja alkaa sittemmin saada pieniä oireita, jotka pahenevat pikku hiljaa.

Jos havaitset itselläsi allergian oireita, kerro siitä ripsienpidennysten tekijälle viipymättä, ota antihistamiinia, ja piipahda tarvittaessa lääkärin vastaanotolla. Jos oireesi ovat vain lieviä, niin suosittelen seuraamaan tilannetta pari päivää, ellei lääkäri anna muuta ohjetta.

Tämä on tärkeää ymmärtää: Vain tuore liima aiheuttaa allergiaoireita. Sitten kun ripsiliima on kuivunut täysin, eli viimeistään muutaman päivän kuluttua laitosta, se ei vapauta enää liimahöyryjä, jotka ovat allergisten oireiden aiheuttajia. Koska tuore, vasta-asennettu liima aiheuttaa allergiaoireet, niin tämän takia laiton jälkeen ilmenneet oireet todennäköisesti lievenevät ripsiliiman kuivuessa, minkä takia ripsienpidennysten poisto ei ole välttämätöntä, vaan voi jopa pitkittää oireita.

Ota myös huomioon, että oikein laitetut ripsienpidennykset eivät kosketa ihoa. Moni tämän kuullessaan ihmetteleekin, että miten liima voi aiheuttaa allergiaa, jos se ei edes kosketa ihoa. Syy on siinä, että liima tuoreena ollessaan vapauttaa näkymättömiä liimahöyryjä.

Kun liima muutaman päivän kuluessa kuivuu (tai kuten ammattikielessä puhutaan mielummin: asettuu), niin liima ei enää vapauta höyryjä, jotka ovat liima-allergian oireiden perimmäinen syy. Täten oireet häviävät myös.

Jos luomesi turpoavat voimakkaasti allergian vuoksi ja pidennykset painavat/koskettavat siksi luomea, niin tietysti tässä tapauksessa suosittelen poistattamaan pidennykset, jotta ne eivät hankaa silmää/luomea, ja jotta oireet eivät pääse siten pahenemaan yhtään enempää.

Jos olet saanut yhdenkin kerran allergisia oireita ripsienpidennysliimasta, ei sinulle voi pidennyksiä enää laittaa, ainakaan samalla tai samantyyppisellä liimalla.

Miten ripsiliima-allergia ilmenee?

Ripsienpidennykset

Allergia ilmenee aina erilaisina iho-oireina: Luomien turvotus, ihottuma, kutina tai punoitus ovat tällaisia oireita. Jos taas silmäsi punoittavat tai vuotavat heti laiton jälkeen, kertoo se ennemminkin siitä, että silmäsi ovat reagoineet ripsiliimahöyryihin laiton aikana (ehkä silmät ovat päässeet raolleen jossain vaiheessa laiton aikana?) ja nämä oireet menevät ohi viimeistään vuorokauden kuluessa, eivätkä ne ole merkki allergiasta.

Allergia ilmenee aina iho-oirein.

Eli jos saan allergiaoireita, en voi käyttää pidennyksiä enää koskaan?

Kyllä ja ei. Jos olet saanut edes lieviä oireita ripsienpidennyksistä, en missään tapauksessa suosittele laittamaan sinulle pidennyksiä enää ainakaan samalla liimalla, jolla sinulle on laitettu pidennyksiä aiemmin.

On myös mahdollista, että muutkin ripsiliimat aiheuttavat sinulle oireita. Nimittäin suurin osa markkinoilla olevista ripsienpidennysliimoista sisältää suunnilleen samoja raaka-aineita, mutta näiden aineiden suhde vaihtelee, ja tällöin liimoille saadaan erilaisia ripsien tekoa helpottavia ominaisuuksia, kuten nopea/hidas kuivumisaika tai liiman nestemäisyys.

Ripsiliimoissa akrylaatit ovat allergian aiheuttajia, ja ripsiliimaa ei voi olla ilman akrylaatteja, minkä takia tähän päivään mennessä ei olla keksitty 100% allergisoimatonta liimaa.

Vielä ei kuitenkaan kannata lannistua täysin, sillä allergiatapauksille on olemassa kuitenkin yksi vaihtoehto: medikaalinen syanoakrylaatti. 100% allergisoimatonta liimaa ei ole olemassa ja se on fakta. Ripsiliimoissa akrylaatit ovat allergian aiheuttajia, ja ripsiliimaa ei voi olla ilman akrylaatteja, minkä takia tähän päivään mennessä ei olla keksitty 100% allergiavapaata liimaa. Medikaalinen syanoakrylaatti tarjoaa vielä yhden mahdollisuuden ripsiliima-allergikoille.

Mikä on medikaalinen syanoakrylaatti?

Medikaalinen syanoakrylaatti on liima, joka ei sisällä helposti herkistävää etyylisyanoakrylaattia. On täysin mahdollista, että allergisoiduttuasi ripsiliimalle, oletkin tosiasiassa allergisoitunut etyylisyanoakrylaatille, ja tämän ainesosan puuttuessa tämän tyyppinen liima voisi sopia sinulle.
 

On kuitenkin yhtä hyvin mahdollista, että olet allergisoitunut akrylaateille laajemmin, ja tällöin medikaalinen syanoakrylaattikaan ei valitettavasti ole sinulle vaihtoehto.

Mistä tiedän, voisiko medikaalinen syanoakrylaatti sopia minulle?

No panic liima

Asia selviää vain kokeilemalla, ja epäselvissä tapauksissa teen asiakkailleni herkkyystestin, jossa liimataan noin 20 kuitua per silmä ja katsotaan, tuleeko oireita muutaman päivän kuluessa. Jos oireita ei tule, voidaan melko turvallisin mielin lähteä tekemään ripsienpidennykset koko silmään medikaalisella syanoakrylaatilla.

Koska allergisoituminen on niin yksilöllistä, on totta kai aina olemassa mahdollisuus, että mahdollinen allergia myös medikaaliselle syanoakrylaatille kehittyy vasta myöhemmin, tai että pieni määrä liimaa ei yksinkertaisesti riitä laukaisemaan oireita. Yllä kuvailtu herkkyystesti on yksinkertaisin keino kokeilla, tuleeko allergisia oireita vai ei.

Hoitolassani käytän tavallisen liiman lisäksi Lash Loversin No Panic-nimistä liimaa, joka on valmistettu niin, ettei siihen ole tarvinnut lisätä etyylisyanoakrylaattia eli se on medikaalinen syanoakrylaatti. Liima on tekijälle hiukan erilainen käsitellä, mutta minulla on tälläkin hetkellä useampi akrylaattiliimoille allerigoitunut vakiasiakas, jolle laitetaan ripsienpidennykset joka kerta tällä liimalla. Pidennykset pysyvät hyvin, eikä allergisia oireita heille tule.

Jos epäilet itselläsi ripsiliima-allergiaa, ota aina yhteys tekijääsi ja hän neuvoo mielellään kuinka tilanteessa toimitaan. Jos olet joskus saanut allergisia oireita ripsiliimoista ja olet kiinnostunut kokeilemaan medikaalista syanoakrylaattia, laita minulle viestiä WhatsApissa: 0504121377 tai sähköpostia: anni@beautybyanni.fi

Katsotaan yhdessä, mitä sinun tilanteellesi voisi tehdä!

Ripsienpidennykset

Jos tämä artikkeli ripsienpidennysten käyttäjänä kauhistutti sinua, niin muistutan, että ripsiliimoille herkistyminen on suhteellisen harvinaista, ja ripsienpidennyksiä voi sen vuoksi edelleenkin ottaa hyvillä mielin. Kuten edellä kerroin, allergisoituminen on monimutkainen tapahtumaketju, eikä sen tarkkaa syytä tiedetä vieläkään.

Se tiedetään, että pieni osa ihmisistä mahdollisesti reagoi ripsiliimahöyryihin, ja erityisen tärkeää on valita oma ripsienlaittaja huolella. Ammattimainen ripsientekijä huolehtii asiakkaan turvallisuudesta, kuten siitä, että pidennykset liimataan oikeaoppisesti, tilan ilmanvaihdosta, liiman oikeaoppisesta säilytyksestä ja hävityksestä, asiakkaan ripsien kuivattamisesta nanomisterillä hoidon päätteeksi (nanomister laskee liimahöyryjä) ja oikeiden hoito-ohjeiden antamisesta asiakkaalle.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Miksi ripsienpidennykset eivät pysy?

Ripsienpidennykset on suosittu kauneushoito, jolla saa pitkät ja tuuheat ripset ilman ripsivärin tarvetta. Joskus voi käydä niin, että ripsienpidennykset eivät kuitenkaan pysy toivotulla tavalla. On